• Начало
  • Новини
  • Седмо издание на Годишните награди на Столична библиотека – 2021

Седмо издание на Годишните награди на Столична библиотека – 2021

  • 19.01.2022

„Човекът, който чете, няма свободна ръка да удря, няма свободна ръка да пише грозни статуси в социалните мрежи. Този човек е малко по-чувствителен. „Рано или късно всичко се превръща в книга…“ се казваше в текст на Борхес. Това, което живеем, ще се превърне в книга и това е оптимистичен край – нещата се превръщат в книга. Нека има и читатели!“ – думи на Георги Господинов – писател на годината на Столична библиотека 2021. 

На 19 януари 2021 г. Столична библиотека връчи Седмите годишни награди 2021 – Писател на годината & Читател на годината.
Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронната система за обслужване.
Всички участници в церемонията – наградени и награждаващи, дадоха много висока оценка на усилията на Столична библиотека за популяризиране на четенето и съвременните български автори. 
Събитието уважиха с присъствието си: г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, г-н Мирослав Боршош – зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община, Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ на Столична община, проф. Мариела Модева – зам.-министър на туризма, Юрий Вълковски – зам.-министър на културата, доц. Михаил Груев – председател на ДА „Архиви“, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, проф. Пламен Дойнов – ректор на НБУ, Трайчо Трайков – кмет на район „Средец“, проф. Ирена Петева – ректор на УниБИТ, Диляна Димитрова – гл. редактор на „Площад Славейков“, Пенка Иванова – директор на дирекция в МОН, д-р Ваня Кастрева – началник на РУО, София-град, проф. Стоян Денчев – председател на Общото събрание на УниБИТ, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Кристин Димитрова и много други приятели и съмишленици на Библиотеката на София.

Наградените писатели и читатели за 2021 година са:

Писател на годината

Георги Господинов (най-четен автор на художествена литература)

2. Захари Карабашлиев 

3. Елена Алексиева 

Най-четен поет

Недялко Йорданов и проф. Цочо Бояджиев поделят първото място.

2. Иван Ланджев 

Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература

проф. Пламен Павлов 

2. проф. Иво Христов 

3. Мадлен Алгафари 

Най-четен автор на биографични книги

Георги Тошев

Най-четен автор на детска литература

Милен Хальов 

2. Катя Антонова 

3. Сотир и Пенко Гелеви 

Специална награда – за съпричастност към духовната кауза на библиотеката – поета Георги Константинов.

Наградени читатели:

Читател на годината – доц. д-р арх. Панайот Савов (41 год.) 

Читател на годината (дете) – Александър Маслинков (7 год.)

Най-четящо семейство – семейство Дачеви и децата им Севдалина (12 г.), Иван (11 г.) и Александра (6 г.)

Читател на българска художествена литература – Зорница Шепкова (49 г.)

Сред наградените медии, най-ярко представящи книжовното наследство, дигиталните ресурси и културните събития на Столична библиотека през 2021 г., са: Нова телевизия – новини, БТА, предаването „Култура.БГ“ на БНТ, електронното издание на „Дневник“, бТВ радио, медия за култура „Площад Славейков“, журналистката Анжела Димчева. 

„Благодарение на талантливите български писатели и поети чрез книгите очите ни виждат невидимото, духовното. Активната дейност на Столична библиотека да среща книгите, писателите и читателите, да привлича към четенето с многобройни инициативи прибави нови над 15 000 читатели. Предстои и откриването на нов филиал на Столична библиотека в район „Овча купел“ – това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Наградените писатели дариха над 50 свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район „Овча купел“, който предстои да бъде открит през месец февруари т.г.

На края на церемонията г-жа Юлия Цинзова – Директор на Столична библиотека, обръщайки се към наградените и гостите, сподели: „Скъпи приятели, всички Вие сте приятели на библиотеката, всички ние сме убедени, че четенето е в основата на личния, граждански и обществен успех! София чете!“
Столична библиотека благодари на всички свои приятели и читатели за подкрепата през изминалата година. 
Бъдете здрави и Ви очакваме и през новата 2022 с много нови заглавия!

Image Description

Американски център

Read More