• Начало
  • Новини
  • Над 1000 нови читатели на Столична библиотека в празничния ден на българския библиотекар

Над 1000 нови читатели на Столична библиотека в празничния ден на българския библиотекар

  • 12.05.2022

На празника на библиотекаря, който винаги е Ден на отворените врати за всички желаещи да разгледат един от най-знаковите културни институти на София, Столична библиотека по традиция подарява едногодишни читателски карти. Над 1000 нови читатели получиха първите си карти в централната сграда на пл. „Славейков“ и 4-те филиали на библиотеката. Близо 70% от новозаписалите се са млади хора, които вярваме ще станат наши постоянни читатели и участници в интересните ни арт инициативи.

През целия ден много посетители разгледаха по-неизвестните зали и пространства на Столична библиотека – Дигиталния център, Тийн лабораторията, зала „Книжовно наследство“, зала Краезнание, Библиотеката на д-р Константин Стоилов, както и модерните и удобни зони за четене и работа на II и III етаж. А представените на пл. „Славейков“ тематични изложби, разкриващи книжовното богатство на библиотеката, предизвикаха интерес сред много софиянци и гости на града.

Вечерта завърши с литературно четене на емблематични наши творци и приятели на библиотеката на София – Георги Господинов, Мирела Иванова, проф. Михаил Неделчев, Владимир Зарев, които се присъединиха към справедливите искания на библиотекарите за актуализация на бюджета на библиотеките. Празникът почете и членът на Обществения съвет на Столична библиотека, президентът на РБългария (1997 – 2002) Петър Стоянов.

Image Description

Американски център

Read More