• Начало
  • Новини
  • Откриване на изложбата „Духовете на миналото – концентрационен лагер Белене“

Откриване на изложбата „Духовете на миналото – концентрационен лагер Белене“

  • 01.02.2024

В Деня на почит на жертвите от комунистическия режим – 1 февруари, в Столична библиотека бе представена документалната фотоизложба „Духовете на миналото – концентрационен лагер Белене“. Експозицията бе открита от г-н Норберт Бекман-Диркес – директор на фондация „Конрад Аденауер“ България, г-жа Яна Генова – зам.-кмет на направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община и д-р Улрих Малерт, автор на фотографиите в изложбата, експерт към Федералната фондация за осмисляне на комунистическата диктатура в ГДР. Сред присъстващите бяха директорът на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София (2009 – 2023), общинският съветник Антон Хекимян, много софиянци и гости на столицата.
Г-н Норберт Бекман-Диркес отбеляза, че фондация „Конрад Аденауер“ винаги се е стремяла чрез културните си инициативи да направи историческото минало достъпно и интересно за по-младите хора, като насърчава познаването и разбирането на този сложен период от историята на страните от Източна Европа. Г-жа Юлия Цинзова подари на г-н Бекман-Диркес стилните издания на Столична библиотека от поредицата ѝ за близкото минало на София.
Изложбата „Духовете на миналото – концентрационен лагер Белене“ може да бъде посетена в Мраморното фоайе на Библиотеката на София до 5 февруари т.г.

Image Description

Американски център

Read More