• Начало
  • Новини
  • Столична библиотека учреди първия неформален клуб на писатели, изследователи и журналисти, пишещи за София

Столична библиотека учреди първия неформален клуб на писатели, изследователи и журналисти, пишещи за София

  • 05.04.2024

На 4 април в рамките на Дните на София в Столична библиотека, посветени на 145 години от обявяването на София за столица на България, в галерия „София“ се проведе инициираната от Библиотеката кръгла маса, на която за първи път се събраха изявени автори и съвременни изследователи на историята на София.

Срещата бе открита от г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, която сподели, че през последните години се забелязва засилен интерес сред читателската аудитория на Столична библиотека към съвременните книги на тема София и така са зароди идеята за създаване на неформален клуб на писателите изследователи на София.

По време на кръглата маса авторите представиха себе си и своите творби и дискутираха за миналото, настоящето и бъдещето на София. Всеки от тях сподели своя опит в създаването на авторски книги за културно-историческото наследство на столицата. По този начин присъстващите успяха да се докоснат до личните истории, послужили за вдъхновение за написването на някои от най-обичаните софийски книги. Голяма част от авторите изразиха и своята благодарност към Столична библиотека за оказваното съдействие в намирането на търсената от тях информация и архиви за написването на книгите им.

На Кръглата маса беше представена и тематичната поредица от издания на Столична библиотека за близкото минало на София – „Моята София“, „Голямата София“, „Красивата София“, „Любопитната София“.
Участници в учредителната среща на клуба бяха:

Проф. Кирил Топалов – автор на книгата „Софийски истории“, д-р Петър Величков – автор на книгата „Софийските потайности“, д-р Петър Кърджилов – автор на книгата „Озарения в полите на Витоша“ и съавтор на „Летопис на нямото кино в София“, Мариана Екимова-Мелнишка и д-р Александър Геров – автори на книгите „Къщите говорят“ и „Къщите още говорят“, Павлина Делчева-Вежинова – автор на книгите „По дирите на изчезналите софийски кръчми“ и „Хора и улици, град като град“, Магдалена Гигова – автор на книгата „София. Адресите на любовта“, Георги-Момчил Попов – автор на книгата „Скритата София“, Христо Кърджилов – автор на книгата „Свински парчета“, Здравко Петров автор на книгата „Исторически маршрути: София“ и Виктор Топалов – автор на книгите „Бохемска София: Духът на стария град“ и „Кварталът на писателите“ и съавтор на книгата „Бохемска София: Истории от жълтите павета“.

Литературната дискусия изведе на преден план необходимостта и ползите от редовни срещи на съмишленици, които творят в областта на софийската история. Георги-Момчил Попов предложи и име на клуба: „Софийска книжовна школа“. Клубът ще привлича и нови членове – писатели, журналисти и автори, изследващи културно-историческото многообразие на столицата и съпричастни с каузата на клуба.

Image Description

Американски център

Read More