• Начало
  • Новини
  • Месец на детската книга и авторското право във филиал „Студентски“ 

Месец на детската книга и авторското право във филиал „Студентски“ 

  • 03.04.2024

През април – месеца на детската книга и авторското право, филиал „Студентски“ инициира поредица от литературни представяния и срещи с читатели. На 11 април библиотеката събра малки и големи деца, за да се срещнат с двама значителни наши автори, членове на Съюза на българските писатели, написали интересни книги за най-малките и за тийнейджърите.

Малчуганите от ДГ „Лилия“ се запознаха с известната писателка Виолета Христова, нашумяла напоследък с детските си книжки „Малкият Рой“, „Мармаладко“ и „Внучките на баба“, които са едни от най-търсените издания в Столична библиотека. Тя е носител на националните литературни награди „Георги Братанов“ и „Мара Белчева“, първа награда от конкурса „В полите на Витоша“, втора награда в конкурса „Златен ланец“ на в. „Труд“ и др. Творбите ѝ са включени в национални литературни сборници и са превеждани на руски, сръбски и френски език. Децата от подготвителната група с огромен интерес изслушаха магическите и забавни истории, разказани в книжките.

Срещата на седмокласниците от 16. ОУ с издателя и писателя Асен Асенов бе доста шумна и весела, защото книгата му „Герои от училищния двор“ представя приключенията на осмокласници, които са свързани с много свобода и безгрижие в техните игри. „У децата нагласата за общуване и игра е ежедневно, естествено състояние на духа“ – споделя писателят. Асен Асенов е и автор на популярния фентъзи роман в два тома „Принцът на вълшебните сънища“ (2013 г.), отбелязан от литературната критика като съвременния „Ян Бибиян“ и получил суперлативи от читателската публика както в България, така и в чужбина.

Всички деца и ученици, участвали в срещите с любими детски автори във Филиала, се присъединиха към многохилядната читателска аудитория на Столична библиотека.

 

Image Description

Американски център

Read More