• Начало
  • Кампании и конкурси
  • „Млада метафора. Презареждане: втори шампионат по поезия на софийските училища“ – нов проект на Столична библиотека

„Млада метафора. Презареждане: втори шампионат по поезия на софийските училища“ – нов проект на Столична библиотека

Столична библиотека спечели финансиране по програма „Култура“ 2023 на Столична община в размер на 10 647 лв. за проект „Млада метафора. Презареждане: втори шампионат по поезия на софийските училища“. Проектът е продължение на изключително успешната, доказала се като иновативна и популярна инициатива от предходната 2022 г. „Млада метафора – шампионат по поезия на софийските училища“, в която участваха осем ученически отбора от софийските училища: Национална гимназия за древни езици и култури „Константин – Кирил Философ“ (с два отбора: 8. – 9. клас и 10. клас), 1. СУ „Пенчо Славейков“, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, 7. СУ „Св. Седмочисленици“, ЧНГ „Ерих Кестнер“, 22. СЕУ „Г. С. Раковски“. Те се обучаваха в творчески работилници, ръководени от творци като Стефан Щерев, Бойко Ламбовски и Стефан Вълдобрев, състезаваха се и се забавляваха.

Продължението „Млада метафора. Презареждане“ ще даде възможност на двойно повече млади творци в рамките на няколко интензивни сесии да се обучават в майсторски класове по поезия под менторството на известни български поети. Проектът предвижда сформиране на нови шестнадесет отбора, които след обучението си ще премерят сили във вече утвърдилите се като традиция отборни поетични двубои. Освен отборната битка се предвижда и индивидуално състезание сред младите участници и връчване на наградата „Кристална метафора“. За първи път ще бъде отличен и най-успешният ментор сред поетите, подготвили ученическите отбори. Водещ и арбитър на поетичните двубои на шампионата ще бъде Петър Чухов. Съставът на съдиите и менторите включват утвърдени български поети и литератори като Георги Господинов, проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов, проф. Амелия Личева, доц. Йордан Ефтимов, Аксиния Михайлова, Кристин Димитрова, доц. Иван Христов, Мирела Иванова, Иван Ланджев и др.

Финалният отборен двубой с връчване на наградите на победителите ще прелее в открито музикално-поетично шоу на пл. „Славейков“ пред Столична библиотека с участието на популярни български изпълнители и музиканти.

Image Description

Американски център

Read More