• Начало
  • Събития
  • Софийска премиера на книгите на известния художник и писател, живеещ в Канада, Петър Георгиев Рей в Столична библиотека

Софийска премиера на книгите на известния художник и писател, живеещ в Канада, Петър Георгиев Рей в Столична библиотека

Петър Георгиев Рей е завършил НАТФИЗ. От 1991 живее в Канада. Автор е на стихосбирката „Гвоздеи кръстни“, на пиесата „Светлината, която мами“ и на романите „Мислителят или Насаме с един живял“ и „Завоеватели“. През 1999 г. започва да се занимава с живопис. Американският критик д-р Кенуърт Мофет го обявява за един от най-оригиналните художници, които творят днес. През последните години по време на завръщанията му в България той организира благотворителни изложби – в Националната библиотека през 2018 г. и в Националния етнографския музей през 2019 г.

„Петър Георгиев Рей е художник на думите. Книгите му въздействат като живописните му платна – вълшебна палитра от преживявания и размисли, които помагат да преоткрием себе си и посочват пътеките, водещи към реализиране на мечтите ни.“ – споделя журналистката Пепа Витанова.

А ето как самият автор описва създаването на книгите си.

„Отне ми точно две години да ги завърша (2020/2021). Първата книга „Пътят“ е изградена от мои мисли и разсъждения, които съм си записвал през последните 25 години, затова бих казал, че подготовката на тази книга е отнела повече 26 години, почти от момента на моята емиграция. В нея правя анализи на грешките, които съм допускал и правилните решения, които съм взимал. Всички тези анализи, с които е изградена книгата, биха помогнали на читателите по-лесно да разрешават лични дилеми и да преоткриват себе си. С две думи бих я нарекъл „ваксина срещу допускане на грешки“. Втората книга „Планината“ е изградена с подобна структура и мисия, но в нея са включени и събития от моя живот. Събития, които са ми помогнали да преоткривам себе си и са били изключително важни за моето развитие като личност.“

Представянето на новите книги на Петър Георгиев Рей „Пътят“ и „Планината“ ще се състои на 30 юни (четвъртък) от 18:00 часа в Американския център на Столична библиотека. Средствата от продажбите на книгите от софийската премиера ще бъдат дарени на Столична библиотека.

Image Description

Американски център

Read More