Седмица на науките в Детския център

От древни времена до днес невероятния напредък на човешката раса се дължи в огромна степен на нашите математически умения и познания. Колумб, например, е спасил живота си с помощта на математическа книга.

През 1504 г. жителите на Ямайка отказали да снабдяват с храна Христофор Колумб и гладния му екипаж. За щастие Колумб носел книга, която предсказвала предстоящо пълно лунно затъмнение. Той казал на островитяните, че Луната ще изчезне, ако спрат да дават храна. Когато небето наистина потъмняло, хората паднали на колене и обещали да продължат да хранят моряците, ако Колумб върне Луната.

За още интересни факти от света на математиката, заповядайте на 13 юли от 13:00 часа в Детския център на Столична библиотека. Освен много и разнообразни книги по темата сме подготвили за децата и забавни ребуси и логически задачи, развиващи ума.

Що е наука? – отговорите ще намерим заедно в енциклопедиите

Ако сте любопитни да опознаете света на науката, заповядайте на 14 юли от 14:00 часа в Детския център на Столична библиотека.

От страниците на енциклопедиите, които сме ви подготвили, заедно ще научим повече за силите и материалите, които изграждат Земята, както и за всичко в, на и около нея, включително за най-бързо и най-бавно въртящата се планета. Ще разберем и интересни факти като това кой е най-дълго продължилият експеримент – този, измерващ колко дълго капе катранът, продължил 86 години.

Освен това ще се посмеем с малко научен хумор.

Събитията са безплатни, за да ги посетите ви трябват: валидна читателска карта и предварително записване на тел.: 02/80 15 930 или на e-mail: duo1@abv.bg.

Image Description

Американски център

Read More