Седмица на студио „Гибли“

Между 19 и 21 юли заповядайте в Детския център на Столична библиотека, за да се насладите на вълшебните светове, създадени от неповторимия Хаяо Миядзаки! 📚🍿

📍 Във вторник – 19 юли – от 15:00 ч. може да се включите във „Филмов следобед в библиотеката“ и да гледате филма „Моят съсед Тоторо“ (1988), времетраене 86 минути.
🎥: Когато две момиченца се преместват заедно с баща си в провинцията, за да бъдат по-близо до болната си майка, те откриват, че в близката горичка живеят магически горски същества, които се наричат „тоторо“. Скоро те се сприятеляват с тях и преживяват заедно вълшебни приключения. 

📍 Следващите дни са посветени на две емблематични творби, също по сценарий и режисура на Хаяо Миядзаки – „Подвижният замък на Хоул“ и „Замък в небето“.
В сряда от 14:00 ч. ще има четене на откъси от романа на английската писателка Даян Уейн Джоунс „Подвижния замък на Хоул“, а час по-късно, от 15:00 ч., ще започне прожекция на филма „Подвижния замък на Хоул“ (2004), времетраене 119 минути.

🎥: Софи има лошия късмет да е най-голямата от трите сестри в семейството си. Според всеобщите очаквания това неминуемо води до провал във всяко едно нещо, с което се захване. Един ден тя съвсем неочаквано се сблъсква с необяснимия гняв на Вещицата от Пустошта. Така се оказва под въздействието на ужасяващо заклинание, което я превръща в старица. Единственият ѝ шанс да развали проклятието, което тегне върху нея, е в магическия замък, който никога не спира да броди из близките хълмове – подвижният замък на магьосника Хоул.
„Подвижният замък на Хоул“ е номиниран за наградите „Оскар“, „Сатурн“ и „Ани“ за анимационен филм, както и за „Златен лъв“.

📍 В четвъртък от 14:00 ч. е предвидено четене на откъси от романа „Замък в небето“ (Даян Уейн Джоунс), а „Филмов следобед в библиотеката“ ще продължи с прожекция на филма „Лапута: замък в небето“ (1986), времетраене 124 минути.

🎥: Докато Пазу – чирак в мина, носейки обяд на своя началник, внезапно се натъква на момиче с плитки, което се носи в безсъзнание из въздуха. Това момиче притежава магически камък, който ѝ позволява да се рее без никакво усилие. Той е и ключът към тайнствен, митичен замък в небето, известен като Лапута. Шиита и Пазу трябва да избягат както от въздушните пирати, които търсят замъка заради скритите в него съкровища, така и от агентите на правителствените тайни служби, които имат секретен план за легендарния въздушен замък.

📍 Заповядайте! Събитията са безплатни, за да ги посетите Ви трябват две неща: валидна читателска карта и предварително записване на e-mail: duo1@abv.bg или на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

 

Image Description

Американски център

Read More