• Начало
  • Събития
  • Йорданка Трифонова – преводач на март в Столична библиотека

Йорданка Трифонова – преводач на март в Столична библиотека

Столична библиотека, Чешки център София и изд. „Сонм“ ви канят на 8 март 2023 г. от 18:00 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4, на представянето на Йорданка Трифонова в поредицата „Преводач на месеца“. В събитието ще вземат участие също доц. Ани Бурова – литературовед и бохемист, и Чавдар Ценов – писател и преводач.

Йорданка Трифонова е завършила Славянска филология, профил Бохемистика, в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера се развива в ИБЕ – БАН, където се занимава със сравнителни изследвания между българския и чешкия език, и в СУ, където преподава на студенти-бохемисти. Доктор на филологическите науки. Посвещава се на художествения превод след 1989 г. и първата ѝ преведена книга – Критика на думите от Карел Чапек – е отличена от СПБ (1995). Член-учредител на Бохемия клуб. Член на СБП, секция Художествена литература. Координатор на европейски (Language in Tourism, 2006 – 2008) и български (Е-мерси за превода!, 2010 – 2011) проекти, свързани с езиковото обучение. Носител на наградата Речник на годината 2003 (Slovník roku 2003) на Jednotа tlumočníků a překladatelů за Чешко-български речник в два тома под редакцията на Св. Иванчев (2002), в който участва като съставител и редактор.

Превеждала е произведения на Ярослав Хашек, Карел Чапек, Йозеф Чапек, Якуб Демл, Карел Шулц, Йозеф Шкворецки, Вацлав Хавел, Патрик Оуржедник, Радка Денемаркова, Владимир Бинар, Зденек Сверак, Иржи Хаичек, Иржи Сухи и др.

Image Description

Американски център

Read More