Столична библиотека отбелязва 24 май

Столична библиотека отбелязва най-българския празник 24 май – Деня на българската просвета и култура, на пл. „Славейков“ с екскурзионен тур „Литературен музей „Бележити българи“, документална изложба с редки издания и с посещение на Библиобуса в парк „Овча купел“.

Столична библиотека ще се включи в тазгодишната програма на третия културен фест „Да поЧетем 24 май на площад „Славейков“ с интересен екскурзионен тур „Литературен музей „Бележити българи“. Той представя новите музейни пространства на библиотеката с ценните колекции от книги и артефакти на големите личности на България – Симеон Радев и д-р Константин Стоилов, дарени на Столична библиотека. Посетителите могат да разгледат и уникалните старопечатни книги, които се съхраняват във фонда „Редки и ценни издания“ на Библиотеката на София. Екскурзионните обиколки са безплатни с начални часове – 11:00, 13:00, 15:00 часа. 

Документалната тематична изложба в мраморното фоайе представя постери, посветени на делото на Първоучителите, и първи старопечатни учебни издания. Между тях са: „Начална граматика за изучение българский язик“ (1870), „Писменница на славянскй-а язик“ (1847) от Иван Момчилович, „Славянобългарское детеводство“ (1835) от Неофит Бозвели, „Извод от физиката“ (1849) от Найден Геров, „Начални алгебрически уроци“ (1859), както и първи учебни списания и пособия – сп. „Ръководител на основното учение“ (1874), „Наставник за учители и родители“ (1880). „Народен учител“ (1886) и др.

Библиобусът на библиотеката ще гостува на празника в парк „Овча купел“ – старата част, който започва в 10:30 часа. В мобилния ни филиал новите читатели на библиотеката – децата, ще могат да намерят търсени и интересни книги, атрактивни занимания и подаръци книжки. В програмата на празника са включени още – детско книжно парти, детска дискотека с влакче на книжките, игри и викторини с награди, участие на танцови ансамбли от читалищата в района, изпълнения на млади творци от НБУ.

Споделете празничните инициативи на Столична библиотека за 24 май!

 

Image Description

Американски център

Read More