• Начало
  • Събития
  • Фотоизложба „Духовете на миналото – концентрационен лагер „Белене“

Фотоизложба „Духовете на миналото – концентрационен лагер „Белене“

В Столична библиотека ще бъде представена фотоизложбата „Духовете на миналото – концентрационен лагер „Белене“. Експозицията иска да почете паметта на над 20 000 българи, част от които са останали завинаги в безименните си гробове на о. Персин и околните острови, както и да привлече вниманието към потребността от преосмисляне на комунистическото минало на България.
Посредством 24 фотографии посетителят ще направи една своеобразна разходка сред развалините на концентрационния лагер в Белене – най-големия лагер за политически неудобни лица за българската комунистическата партия (БКП), който е създаден по образец на нацистките и съветските концлагери и функционира с прекъсвания от 1949 до 1987 г.
Едно пътуване към себепознанието, съпроводено с много въпроси, един от които е: „Нима нация, която не помни и изолира своето минало, има бъдеще?’.
Авторът на снимките, д-р Улрих Малерт, е историк – експерт по тема комунистическо минало към Федералната фондация за осмисляне на комунистическата диктатура в бившата ГДР. Снимките са правени през октомври 2023 по време на работно посещение на д-р Малерт по покана на екипа на Фондация „Конрад Аденауер“ – България.
Официалното откриване на изложбата от г-н Норберт Бекман-Диеркес, директор на Фондация „Конрад Аденауер“ – България, ще се състои в Деня на почит на жертвите от комунистическия режим, 1 февруари т.г., от 10 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Специален гост ще бъде д-р Улрих Малерт.
Експозицията може да бъде разгледана от 29 януари до 6 февруари.

Image Description

Американски център

Read More