• Начало
  • Събития
  • Известният художник Христо Кърджилов представя в Столична библиотека книгата си „Вдън нещата“

Известният художник Христо Кърджилов представя в Столична библиотека книгата си „Вдън нещата“

На 31.01.2024 г. от 18:00 часа в галерия „София“ на Столична библиотека известният български художник Христо Кърджилов представя новата си книга „Вдън нещата“ и експозицията от 24 графики – илюстрации към всеки разказ от сборника и други живописни творби. Книгата ще представи Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК.

„Вдън нещата“ е четвъртата книга с проза на Христо Кърджилов. 24 разказа, които са построени по класическата формула „запетайка плюс но“. На преден план е поставен съвременният човек, но моралните дилеми, които решават героите, са непреходни и вълнуващи. Авторът Христо Кърджилов не просто намира интересни случки, около които да построи сюжетите, не просто изненадва и провокира с неочакваните посоки в развитието на действието. Него го вълнува и онова, което стои зад видимото, намерило много точен израз в заглавието „Вдън нещата“. И то е не само в нас, но и около нас и над нас.

Христо Кърджилов е отдавна утвърдено име сред творците на изобразителното изкуство. Работи в областта на графиката, акварела, рисунката, живописта, илюстрацията и комикса. Отличен е с водещи награди за участия в международни изложби и биеналета.

Image Description

Американски център

Read More