• Начало
  • Събития
  • Столична библиотека отбелязва Деня на Европа с документална изложба „Литературна Европа“ и Национално ученическо състезание по публична реч „Какво очаквам от Европейския парламент“

Столична библиотека отбелязва Деня на Европа с документална изложба „Литературна Европа“ и Национално ученическо състезание по публична реч „Какво очаквам от Европейския парламент“

Столична библиотека отбелязва Деня на Европа с документална изложба „Литературна Европа“ и Национално ученическо състезание по публична реч „Какво очаквам от Европейския парламент“
Столична библиотека ще отбележи емблематичната дата 9 май – Деня на Европа, с две интересни инициативи – тематичната документална изложба „Литературна Европа“ и с провеждане на Национално ученическо състезание по публична реч „Какво очаквам от Европейския парламент“.
Европейският културен и духовен контекст е бил винаги неотменна част на българската литература и от ценностните ориентири на нашите големи писатели, поети и българския интелектуален елит. В изложбата „Литературна Европа“ се акцентира на културното многообразие на европейската литература, на общата духовна връзка между творчеството на изтъкнати български писатели и интелектуалци и на бележити европейски автори. В експозицията са представени както уникални издания от личните библиотеки на д-р Константин Стоилов, Симеон Радев, Кирил Христов – част от Литературния музей „Бележити българи“ на Столична библиотека, така и редица преводни издания на известни и любими български автори като Йордан Йовков, Георги Господинов, Блага Димитрова, Алек Попов, Дамян Дамянов, Елисавета Багряна, Захари Карабашлиев, Георги Константинов.
В изложбата са включени най-старото издание на Библиотеката – „L'Alessandro comedia“, 1554 г. от Алесандро Пиколомини, първи преводни издания на български класици, сред които „Под игото“ (1894) от Иван Вазов на английски език, „До Чикаго и назад“ (1894) от Алеко Константинов, лирика на Пенчо Славейков, както и книги с автографи, екслибриси и библиофилски издания. Детската литература е представена с първия български роман за деца „Златно сърце“ (1930) на Калина Малина, „Избрани приказки“ (1896) от Ханс Кристиан Андерсен и др. Интерес представляват и инкриминираното издание „Пелеас и Мелизанда“ (1909) на Морис Метерлинк, от личната библиотека на Кирил Христов „Стихотворения“ (1907) на Оскар Уайлд, от колекцията на Ана Каменова „Новелите на Джейн Остин“ (1926) с автограф от съпругата на британския дипломат в България Сидни Уотърлоу, както и най-дългата епична поема на английски език „Кралицата на феите“ от Едмунд Спенсър, написана през 1590 – 1596 г. във възхвала на Кралица Елизабет I. В експозицията са включени ценни издания на европейски класици като Гьоте, Райнер Мария Рилке, Хенрик Ибсен, Данте Алигиери, Хенрих Сенкевич, Даниел Дефо, Чарлз Дикенс, Хектор Мало, Братя Грим и др., както и книги на съвременни европейски автори, получили международни литературни награди. Изложбата може да бъде разгледана до 15 май.
Другата инициатива, посветена на Деня на Европа и бъдещите избори в Европейския парламент, е „Какво очаквам от Европейския парламент“ – Национално състезание по публична реч за ученици от 10. и 11. клас с организатори Столична библиотека и Фондация „Глобални библиотеки – България“. Състезанието е част от проекта „Зависим от теб“, реализиран с финансовата подкрепа на посолството на САЩ в България. Проектът има за цел да насърчи активната гражданска позиция и демократичното образование в България чрез позициониране на обществените библиотеки като центрове за информация, неформално гражданско образование и реализиране на програми, насочени към младите хора. Националното ученическо състезание „Какво очаквам от Европейския парламент“ се провежда в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново. Младите участници в процеса на обучителните активности се запознават с работата на европейските институции и с възможността гражданите на ЕС да участват във формирането на европейските политики. Учениците от столични училища се включиха активно в обученията за развитие на умения за уверено говорене пред публика и подготовката на своите публични речи с подкрепата на своя училищен преподавател по „Гражданско образование“.
На 20 май в Столична библиотека ще се проведе Градският етап на състезанието за София с над 20 участника. Първите двама класирали се ще участват във финалния кръг заедно с ученици от Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново.
Финалният кръг на Националното състезание ще се състои на 1 юни в Столична библиотека с участието на финалистите от квалификациите в страната.
Наградата за първите трима класирали се участници в националния кръг е гостуване в Европейския парламент в Брюксел през месец октомври. В групата ще бъде включен и учителят – ментор на победителя в състезанието.
 

Image Description

Американски център

Read More