• Начало
  • Събития
  • Майско издание на лекторията „Светът на физиката на живо“

Майско издание на лекторията „Светът на физиката на живо“

„Сеизмична активност в Слънчевата система – земетресения, лунотресения, марсотресения и…“ е тема на поредното издание на лекторията „Светът на физиката на живо“, представена от Столична библиотека, списание „Светът на физиката“ и катедра „Физика“ на МГУ „Св. Иван Рилски“. Тя ще се състои на 14 май 2024 г. (вторник) от 17:30 ч. в Американския център на библиотеката.

Проф. д-р Бойко Рангелов ще разкаже на аудиторията за изследванията на сеизмичните явления в Слънчевата система. Засега, освен земетресенията, които тормозят жителите на Земята, учените са регистрирали на място лунотресения, марсотресения и дори слънцетресения. По какво се отличават сеизмичните явления на Земята, Луната, Марс, а може би и на други тела от Слънчевата система, е въпрос с повишена трудност. Тя идва от изненадващите резултати на установените сеизмични активности на Земята, Луната и Марс, които показват странни различия, и карат учените да се съмняват в единния им произход. От дистанцията на милиони километри могат да се изучават свойствата на телата от Слънчевата система с помощта на сеизмологията. Напоследък възникват и въпроси, свързани с обживяването на други спътници и планети. Дали на бъдещите жители на Луната и Марс ще се наложи да предприемат мерки за снижаване на сеизмичния риск ще разберете от лекцията на проф. д-р Бойко Рангелов.

Бойко Рангелов е редовен професор в Геопроучвателния факултет, катедра „Геофизика“ на МГУ „Св. Иван Рилски“. Защитава докторат по сеизмология в Геофизичния институт на БАН през 1986 г. Бил е ръководител на Секцията по сеизмология и зам.-директор на института, гост-професор (2003 – 2004) в JRC (Обединения научен център) на Европейската комисия в Испра (Италия) и в Университета на Болоня, Италия (2007 – 2008). Публикувал е 20 книги и повече от 400 научни статии и доклади в различни издания по теми на основните му научни интереси.

Image Description

Американски център

Read More