• Начало
  • Събития
  • Премиера на романа на посланик Борис Борисов „Посолство“ 

Премиера на романа на посланик Борис Борисов „Посолство“ 

Издателство „Атеа“ представя на 29 май от 18:00 ч. в зала „Вяра“ на Столична библиотека новия роман на посланик Борис Борисов.

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар, съветник, пълномощен министър в няколко арабски страни. 
Между 2002 – 2006 г. и 2008 – 2013 г. е управляващ и посланик в Йемен, а през 2016 – 2020 г. е посланик в Кувейт.

Сюжетът на романа „Посолство“ проследява причините за атаката и опита за отвличане на българския посланик в Йемен. Каква е ролята на българските и чуждите специални служби в прикриването и поставянето на чадър над замесените оперативно интересни лица? Сключената сделка за незаконен внос на оръжие между йеменска и българска фирма е отправната точка, дала началото на лавина от събития, разкриващи корупционните методи и средства за постигане на всякакви цели. Отделните сюжетни нишки са с ярко открояващи се главни действащи лица от състава на Посолството в Сана, служители на специалните служби, средния и висшия ешелон на Министерството на външните работи, йеменското държавно ръководство и представители на племенните и бизнес среди в арабската страна. Преплитането им изгражда канавата на политическия трилър и внася остър криминален и драматичен елемент.

Image Description

Американски център

Read More