• Начало
  • Из колекциите на библиотеката

120 години от рождението на поета, преводач и литературен критик Атанас Далчев (1904 – 1978)

Представяме Ви знакови артефакти, част от експозицията „Сънища през очилата“, сред които Хердеровата награда, която Далчев получава през 1972 г., и плакет от ЮНЕСКО по случай 100-годишнината от рождението му. Посетителите ще могат да се запознаят с грамоти, сертификати, свидетелства, дипломи от завършването на различни образователни степени, любезно предоставени от наследниците на големия поет.Изложбата ще бъде открита в Столична библиотека на 12 юни (сряда) от 17:00 ч.

Ангелът на Шартър 1943 г.

Ангелът на Шартър 1943 г.

Прозорец

 Прозорец 1926 г. с автограф „на Николай Далчев за спомен“

Новото издание „Любопитната София“ от тематичната поредица на Столична библиотека за историята на столицата

„Любопитната София“ е част от успешната поредица книги „Моята София“, „Голямата София“ и „Красивата София“, реализирани през последните години от Столична библиотека. В тях са представени главни етапи от развитието на столицата, отразени на страниците на сп. „Сердика“ (1937 – 1952 г.). Новото издание разкрива част от картината на живота в столицата и прави съпоставка на облика и атмосферата на града в миналото и днес. В книгата са включени страниците за София и нейните околности от изданието „Водач за България“ тип „Бедекер“ от 1934 г. Тези популярни пътеводители за различни градове и държави съдържат карти, маршрути и съвети за пътуване, описания на забележителности и музеи, както и търговска и стопанска информация. Името на техния създател германския издател Карл Бедекер (1801 – 1859 г.), става нарицателно за този вид литература.

Новото издание „Красивата София“ от тематичната поредица на Столична библиотека за историята на столицата

Новото луксозно издание „Красивата София“ е третата книга от тематичната поредица на Столична библиотека за историята на столицата от уникалния книжен и дигитален архив, съхраняван в Библиотеката на София, и по-специално от култовото списание „Сердика“ и дигитална платформа „Сердика“. Книгата се издава по проект „Столична библиотека – център за съхраняване и дигитален достъп до книжовната памет на София и региона“, финансиран от Министерството на културата по Програмата за регионални дейности. В творческия екип на проекта са: Директорът на Столична библиотека г-жа Юлия Цинзова, д-р Марчела Борисова, Мариана Галчева, Ана Анастасова, Таня Томова. Съставител на книгата е Ана Анастасова, преводът на английски е на Магданела Делинешева, графичен дизайн и предпечат на „Арс Магна“. След успеха на двете предходни книги „Моята София. Спомени на съвременници“ (2018 г.) и „Голямата София“ (2020 г.) сега се появява „Красивата София“ – стилно, богато илюстровано, двуезично издание. В интересните статии, включени от сп. „Сердика“ от периода 1937 – 1952 г., са представени грижите на Общината за благоустрояването, разкрасяването и чистотата на града. Изданието запознава читателите с емблематични за столицата сгради – някои малко познати, други променени или изчезнали. Читателите ще могат да оценят усилията на предишните поколения за благоустрояването на столицата и както пише арх. Христо Генчев, да култивират у себе си „чувството за град“ и самочувствие на граждани на истинска европейска столица. Дигиталната версия на книгата „Красивата София“ може да се намери в свободен достъп на сайта на Столична библиотека, както и цифровите формати на двете предишни издания от поредицата, достъпни за потребителите в рубриката „Ценни дигитални издания из колекциите на библиотеката“. 

Първият регулационен план на София от 1879 г.

Първият регулационен план на София от 1879 г. Виж дигиталното копие в дигитална платформа „Сердика“

Книгата „Голямата София“ – втора част от документалната поредица на Столична библиотека за столицата

Изданието е финансирано по проекта „Голямата София“ на Програма Култура на Столична община 2020 г., реализиран от екип на Столична библиотека с ръководител г-жа Юлия Цинзова – директор на библиотеката. Сборникът е втора част от документалната поредица на Столична библиотека за развитието на града през края на XIX и XX в. (първата „Моята София. Спомени на съвременници“ 2018 г. бе посветена на 90-годишнината от създаването на библиотеката). Виж дигиталното копие в дигитална платформа „Сердика“

„Моята София. Спомени от съвременниците“

За рождена дата на Столичната библиотека се смята 22 октомври 1928 г., когато е издадена уведомителната заповед на кмета ген. Владимир Вазов за създаването на Общински музей с три отдела: музей, архив и библиотека. Първата институция, която започва работа, е Библиотеката, настанена на пл. „П. Р. Славейков“ № 9. След това са наемани други помещения на пл. „Св. Неделя“ и бул. „Мария Луиза“.През 1941 г. Общината купува сградата на пл. „Бански“ № 3 за нуждите на Общинския музей. Виж дигиталното копие в дигитална платформа „Сердика“

Изгреви над светофара

Алманах със стихове на участниците в Първия поетически шампионат по поезия „МЛАДА МЕТАФОРА“ 2022

„Астрид Линдгрен: свободата на духа – кауза и приключения“

Изданието на Столична библиотека и фондация „Образование 5.0“ включва доклади от Националната кръгла маса, състояла се на 27 ноември 2020 г. в Столична библиотека, посветена на 75 години от появата на легендарната героиня Пипи Дългото чорапче и в памет на проф. д-р Вера Ганчева (1943 – 2020), скандинавист и преводач на Пипи в България. Настоящият сборник е издаден с финансовата подкрепа на Кралство Швеция за Република България и под научната редакция и съставителство на доц. д-р Марин Бодаков.

Image Description

Американски център

Read More