Проект „Слово без карантина. Поезия“

Столична библиотека спечели финансиране по проект „Слово без карантина. Поезия“ по Столична програма „Култура“ 2021 в размер на 5500 лв., който ще се реализира до края 2021 г.

„Слово без карантина. Поезия“ е проект в развитие, който се случва по различни начини и на различни етапи. Първият етап беше по времето на карантината през пролетта на 2020 г. и целеше запазването на връзката между авторите и читателите на Столична библиотека при ограничения достъп до колекциите на библиотеката. Чрез три онлайн инициативи – „Поезия без карантина“, „Насаме с моята библиотека“ и „Валери Петров и аз“ – голяма част от най-популярните съвременни български поети и писатели, както и техни млади колеги (в поредицата „Валери Петров и аз“, посветена на стогодишнината от рождението на поета) ни изпратиха за онлайн публикации свои нови стихове, снимки пред личните си библиотеки и послания към читателите.

Вторият етап се осъществи на 23 октомври 2020 г. с голямо поетическо четене на участниците в инициативата „Поезия без карантина“, съпроводено с музикални изпълнения, на пл. „Славейков“ пред централния вход на библиотеката, като освен читатели и почитатели на авторите, събитието събра и много случайно преминаващи столичани.

Успехът на тези инициативи провокира те да бъдат събрани и представени в литературен сборник със стихотворенията и посланията към читателите, както и снимките на авторите пред техните лични библиотеки с любима книга.

Творческата концепция на проекта е да бъде издаден сборник, озаглавен „Слово без карантина. Поезия“, с текстове и снимки от инициативите „Поезия без карантина“ и „Насаме с моята библиотека“ и представянето му по различни начини на живо и онлайн, както и да се запазят в книжен и дигитален документ спомените от/за едно необичайно време, така връзката между автори и читатели да не се прекъсва, а да се обогатява с нови формати на общуване с публиката.

Изданието ще съдържа стихотворенията, посланията към читателите и снимките пред личната библиотека на 25 популярни съвременни български поети, които откликнаха на нашата покана за участие:

Аксиния Михайлова, Александър Секулов, Амелия Личева, Анжела Димчева, Ани Илков, Бойко Ламбовски, Владимир Левчев, Георги Господинов, Георги Константинов, Елин Рахнев, Иван Ланджев, Иван Христов, Йордан Ефтимов, Калин Терзийски, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Николай Милчев, Палми Ранчев, Пламен Дойнов, Роберт Леви, Роман Кисьов, Силвия Чолева и Теодора Тотева, както и посланията и снимките на 8 автори на проза, освен тези, които вече са представени като поети – Ангел Игов, Божана Апостолова, Владимир Зарев, Деян Енев, Елена Алексиева, Емил Андреев, Михаил Вешим и Христо Карастоянов.

Проектът предвижда и създаване на поредица от видеоклипове, в които всеки поет-участник в сборника да прочете стихотворението си на свое любимо място в София. Включването на градската география на столицата ще създаде допълнително измерение и обогати образите на участващите творци. Ще бъде създадена и дигитална платформа „Слово без карантина“, в която ще се качват и съхраняват всички материали, свързани с проекта – видеоклипове, снимки, записи от четения, стрийминг излъчвания.

Предвидените дейности по проекта включват:

Издаване на литературен сборник „Слово без карантина. Поезия“ като първа част от поредицата „Слово без карантина“
Създаване на дигитална стрийминг платформа „Слово без карантина“, в която ще бъдат представени всички материали и активности ,свързани с проекта като видеоклипове, снимки, виртуални изложби, записи от четения, стрийминг  излъчвания
Презентация на сборника „Слово без карантина. Поезия” с поетично четене на пл. „Славейков“ (хибриден модел – с присъствие на публика и онлайн), в зависимост от епидемичната обстановка
Представяне на виртуален вариант на фотоизложбата „Насаме с моята библиотека“ на дигиталната платформа „Слово без карантина“ на сайта и на страниците на библиотеката в социалните мрежи
Организиране и провеждане на литературен видеоурок „Слово без карантина. Поезия“ в софийските училища
Видеоклипове със слоган „Със слово от София“ с участието на  всички автори в сборника, които ще четат свое стихотворение на свое любимо място в София.
Ръководител на проекта е г-жа Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека, а консултант на проекта и редактор на изданието е известният поет Георги Господинов.

Image Description

Американски център

Read More