Проект “Слово без карантина. Поезия”

Столична библиотека спечели финансиране по проект “Слово без карантина. Поезия.” по Столична програма ”Култура“2021 , в размер на 5500 лв. ,който ще се реализира до края 2021 г.

 

„Слово без карантина. Поезия” е проект в развитие, който се случва по различни начини на различни етапи. Първият етап беше по времето на карантината през пролетта на 2020 г. и целеше запазването на връзката между авторите и читателите на Столична библиотека при ограничения достъп до колекциите  на библиотеката. Чрез три онлайн инициативи – „Поезия без карантина”, „Насаме с моята библиотека” и „Валери Петров и аз” – голяма част от най-популярните съвременни български поети и писатели, както и техни млади колеги (в поредицата „Валери Петров и аз”, посветена на стогодишнината от рождението на поета) ни изпратиха за онлайн публикации свои нови стихове, снимки пред личните си библиотеки и послания към читателите.

Вторият етап се осъществи на 23 октомври 2020 г. и с голямо поетическо четене на участниците в инициативата „Поезия без карантина”, съпроводено с музикални изпълнения, на пл. „Славейков” пред централния вход на библиотеката като, освен читатели и почитатели на авторите, събитието събра и много случайно преминаващи столичани.

 Успехът на тези инициативи провокира те да бъдат събрани и представени в литературен сборник със стихотворенията и посланията към читателите, както и снимките на авторите пред техните лични библиотеки с любима книга.

 

Творческата концепция на проекта е да бъде издаден сборник  озаглавен „Слово без карантина. Поезия.” с текстове и снимки от инициативите „Поезия без карантина” и „Насаме с моята библиотека”, …и представянето му по различни начини на живо и онлайн, както и да се запазят в книжен и дигитален документ спомените от/за едно необичайно време, така връзката между автори и читатели да не се прекъсва, а да се обогатява с нови формати на общуване с публиката.

Изданието ще съдържа стихотворенията, посланията към читателите и снимките пред личната библиотека на 25 популярни съвременни български поети, които откликнаха на нашата покана за участие:

Аксиния Михайлова; Александър Секулов; Амелия Личева; Анжела Димчева; Ани Илков; Бойко Ламбовски; Владимир Левчев; Георги Господинов; Георги Константинов; Елин Рахнев; Иван Ланджев; Иван Христов; Йордан Ефтимов; Калин Терзийск;, Кристин Димитрова; Марин Бодаков; Мирела Иванова; Надежда Радулова; Николай Милчев; Палми Ранчев; Пламен Дойнов; Роберт Леви; Роман Кисьов; Силвия Чолева и Теодора Тотева, както и посланията и снимките на 8 автори на проза, освен тези, които вече са представени като поети – Ангел Игов, Божана Апостолова, Владимир Зарев, Деян Енев, Елена Алексиева, Емил Андреев, Михаил Вешим и Христо Карастоянов.

 

 Проектът предвижда и създаване на поредица от видеоклипове, в които всеки поет-участник в сборника да прочете стихотворението си на свое любимо място в София. Включването на градската география на столицата ще създаде допълнително измерение и обогати образите на участващите творци. Ще бъде създадена и дигитална платформа "Слово без карантина", в която ще се качват и съхраняват всички материали, свързани с проекта – видеоклипове, снимки, записи от четения, стрийминг излъчвания.

Предвидените дейности по проекта включват:

Издаване на литературен сборник „Слово без карантина. Поезия” като първа част от поредицата “Слово без карантина“
Създаване на дигитална стрийминг платформа „Слово без карантина“, в която ще бъдат представени всички материали и активности ,свързани с проекта като видеоклипове, снимки, виртуални изложби, записи от четения, стрийминг  излъчвания
Презентация на сборника „Слово без карантина. Поезия” с поетично четене на пл. Славейков (хибриден модел - с присъствие на публика и онлайн), в зависимост от епидемичната обстановка
Представяне на виртуален вариант на фотоизложбата „Насаме с моята библиотека“ на дигиталната платформа „Слово без карантина“ на сайта и на страниците на библиотеката в социалните мрежи
Организиране и провеждане на литературен видеоурок  „Слово без карантина. Поезия“ в софийските училища
Видеоклипове със слоган „Със слово от София“ с участието на  всички автори в сборника, които ще четат свое стихотворение на свое любимо място в София.
Ръководител на проекта е г-жа Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека, а консултант на проекта и редактор на изданието е известният поет Георги Господинов.

Image Description

Американски център

Read More